Laga bulgogi tillsammans med en koreansk mormor | Koreanska recept | Koreansk ma
Hej! Vi är My Culture Is :)
I denna videon kommer du att lära dig hur man lagar Bulgogi tillsammans med en Koreansk mormor! :D
Bulgogi är en representativ koreansk maträtt gjord på nötkött. "불" betyder "eld", och "고기" betyder "kött" på koreanska. Förut brukade man tillaga rätten över en öppen eld, men idag har det kommit at bli en maträtt tillagad i stekpanna.
Bulgogi är huvudsakligen gjort på tunt nötkött och det behövs inte många ingredienser. Receptet är enkelt och tillagningstiden är kort, så vem som helst kan utan problem laga Bulgogi. Ska vi prova att laga den representativa maträtten, Bulgogi, tillsammans?
Bulgogi (4 personer)
Ingredienser
500g tunnt skivat nötkött
1/2 gul lök
1/3 morot
150g svamp
1 purjolök
400g rundkornigt ris
Kryddning/ Marinad:
6 msk sojasås
2 msk socker
2 msk plommonextract (eller 2 msk extra socker)
2 msk mirin (eller annat matlagningsvin)
1.5 msk pressad vitlök,
peppar
2 msk sesamolja.
msk= Matsked= 15ml
① Innan riset kokas ska riset tvättas 2-3 gånger. Lägg riset i kastrullen och mät mängden vatten med hjälp av dina knogar på fingrarna. (Eller följ instruktionerna på risförpackningen). Sätt på locket och koka riset över hög värme.
② När riset kokar lyft på locket och blanda riset en eller två gånger. När vattnet är nästan borta, sänk värmen till låg och koka i ca 10 min till för att laga klart riset.
③ Låt oss nu göra Bulgogi! Skär köttet i mindre bitar och lägg köttet i en stor skål, häll i sojasås, socker, plommonextrakt, mirin, vitlök, peppar och blanda väl. Låt stå i 20-30 min.
④ Under tiden köttet marineras skär löken, moroten, svampen och purjolöken tunt. I Korea används oftast ostronskivling, men om det är svårt att hitta kan andra svampsorter också användas som Goliatmusseron (matsutake) och Shiitake svamp.
⑤ Sist, häll i sesamolja i ③ och blanda väl. För att laga klart den superlätta bulgogin, stek köttet och grönsakerna i en stekpanna~~!
⑥ Koreaner äter oftast bulgogi tillsammans med ris, kimchi, och andra sidorätter. Borde vi äta nu?
Experience the world in one day
mycultureis
Mycultureis
What's your culture? My culture is..!
mycultureis.com